Om Logen Käcktjärn

Logen Käcktjärn

( En kort historik Folke Sjöberg logens grundare berättar )       

Själva rundlogen, c:a 100 m2, uppfördes år 1799 i byn Selsborg, som ligger en bit inåt landet från Piteå, logen är aldrig målad.

-Jag nedmonterade och flyttade den till nuvarande plats år 1969, där jag monterade upp den och gav den dess karaktäristiska utseende med ”totempåle” i mitten och från denna utskjutande trädslanor mot det toppformade taket likt ett paraply.

Vid invigningen midsommaren 1970, när s.k. ”Dans för mogen ungdom” var på modet, spelade vi på trio (dragspel, fiol och trummor) men utökade snart med vibrafon, bas, trumpet klarinett och vokalist.

 

-Vi kallade oss ”Husbandet”,entrén då kostade 5: - kronor på onsdagar och

  7: - kronor på lördagar.


Husbandet existerade till år 1978, då lokala band övertog dansmusiken. Orkestrar från Piteå, Luleå, Skellefteå med omnejder engagerades. Logen ökade i popularitet, utbyggdes med stockar från ett stall, ett fårhus och ett mindre norrbottenshus med ett större dansgolv, bättre servering och toaletter.

 År 1985 utökades dansgolvets yta ytterligare, då jag lades ett halvmånformigt golv på  gården i anslutning till logen. Uppdragbara portar monterades in i logens långvägg. Nu fick publiken möjlighet att dansa ut under bar himmel.

En specialbeställd plastpresenning kan stänga en stor öppning i det genomskinliga taket ovanför utedansgolvet i händelse av regn.


Den trogna danspubliken i alla åldrar trivs och njuter av dans på  loge, trevligt umgänge samt även den vackra skogsmiljön med mina spektakulära dekorationer av olika slags lustiga figurer säger Folke.

2023 är Folke 93år och har med ålderns rätt tagit pension efter över 50års drift av logen. Logen är nu såld och i privat ägo, köpt av en dansande familj.

-Vårt mål är att rusta logen till bruksskick så att dansen kan öppna igen sommaren 2024.

Det är en ganska trött loge som vi försöker få rätsida på,så i grova drag har vi nu fixat detta...

Bärande stolpar mellan portarna har lyfts och pallning bytts ut då stolparna var på väg ner i dansgolvet. Det gamla serveringstaket i plast och "plastpresseningen" har bytts ut till plåttak.

Det gamla taket bestod av 4lager! takplast som under åren lagts på varandra för att försöka stoppa läckorna. 

Golvet till uteserveringen är upprivet och den ruttna konstruktionen utbytt, det gamla serveringsgolvet är återmonterat.

Toaletterna var totalt ruttna pga, takavrinnings problematik och sommarregn  som flödat friskt under golvet. Så de är nu helt renoverade med större bås.

Innergården är utgrävd så dränering kan fixas tillsammans med annan form av takavvattning.

Garderoben är borttagen, och nya hängare för ytterkläder och väskor/ryggsäckar kommer på plats med förhoppning att få trivsammare miljö i danslogen.

Allmän uppfixning pågår också med skurhink och målarfärg :-)

1000000-tals saker pågår och attgöra listan är låååååååång. Vi kämpar på och fixar bättre miljö för dansband och gäster.Väl mött på Logen Käcktjärn!