Logen Käcktjärn

Logen Käcktjärn

( En kort historik Folke Sjöberg berättar )       

Själva rundlogen, c:a 100 m2, uppfördes år 1799 i byn Selsborg, som ligger en bit inåt landet från Piteå, logen är aldrig målad.

-Jag nedmonterade och flyttade den till nuvarande plats år 1969, där jag monterade upp den och gav den dess karaktäristiska utseende med ”totempåle” i mitten och från denna utskjutande trädslanor mot det toppformade taket likt ett paraply.

Vid invigningen midsommaren 1970, när s.k. ”Dans för mogen ungdom” var på modet, spelade vi på trio (dragspel, fiol och trummor) men utökade snart med vibrafon, bas, trumpet klarinett och vokalist.

 

-Vi kallade oss ”Husbandet”,entrén då kostade 5: - kronor på onsdagar och

  7: - kronor på lördagar.


Husbandet existerade till år 1978, då lokala band övertog dansmusiken. Orkestrar från Piteå, Luleå, Skellefteå med omnejder engagerades. Logen ökade i popularitet, utbyggdes med stockar från ett stall, ett fårhus och ett mindre norrbottenshus med ett större dansgolv, bättre servering och toaletter.

 År 1985 utökades dansgolvets yta ytterligare, då jag lade till ett halvmånformigt golv på  gården i anslutning till logen. Uppdragbara portar monterades in i logens långvägg. Nu fick publiken möjlighet att dansa ut under bar himmel.

En specialbeställd plastpresenning kan stänga en stor öppning i det genomskinliga taket ovanför utedansgolvet i händelse av regn.

Numera anordnar jag fredagsdanser och lördagsdanser fr.o.m. slutet av maj t.o.m. slutet av augusti med uppehåll juli månad. Endast de bästa orkestrarna Sverige kan erbjuda engageras, t.ex. från TV:s ”Dansbandskampen” i den mån de är lediga.

Den trogna och växande danspubliken i alla åldrar trivs och njuter av dans på lövad loge, trevligt umgänge samt även den vackra skogsmiljön med mina spektakulära dekorationer av olika slags lustiga mobiler.

Väl mött på Logen Käcktjärn!

Folke Sjöberg

(ägare, dansarrangör, konstnär)